Uzsák Sándor festőművész

Uzsák Sándor – festőművész

1955-ben Budapesten születtem. Gyermekkoromtól kezdve Dunaharasztin élek, és végeztem alap és középfokú iskoláimat. Ez a különös város termékenyítő hatással volt látásmódomra, a maga kulturális sokszínűségével és a különféle népcsoportok egymás mellett élésével. Magyarok, németek, bolgárok és cigányok történetei és világfelfogása különös, ám mégis újszerű témák sokaságát kínálták egy fiatalember számára. A sokszínűségben rejlő lehetőségek felismerésében segített Japánban tett utazásom, ahol megtapasztalhattam a gondolatok és érzések kifejezésének letisztultabb, egyszerűbb, így pontosabb megjelenítését az egyes művészeti ágakban.

Jelenlegi szakmámba, a virágkötészetbe is a művészi önkifejezés vágya sodort. 1977-től a Rozmaring Tsz. keretein belül dolgoztam, melynek köszönhetően számos szakmai versenyen, kiállításon vettem részt, illetve üzletvezetőként az ország több pontján építettem ki és alakítottam át virágboltokat. Több évnyi tapasztalatszerzés és gyakorlat után szerettem volna a saját utamat járni, ezért átvettem nagyanyám virágüzletét, melyet átalakítások és költözések után mind a mai napig vezetek. 1981-től feleségemmel boldog házasságban élek, két gyermekünk van. Számomra fontos a mi mozgalmas, kihívásokkal teli családi légkörünk, melyből hatalmas erőt merítek.

A festészet régóta foglalkoztatott, mindamellett kezdetben inkább a fafaragás, és különféle installációk készítése kötötte le érdeklődésemet. Végül egy 2005-ös szakmai utam során Bécsben tértem be egy virágüzletbe, ahol a falakon frissítően modern hangvételű képek köszöntek vissza. Ez adta a kezdő lökést, hogy megpróbáljam egységbe szintetizálni a két művészeti ágat. Stílusomat tekintve szeretem az intenzív színeket, és a formák szabad, egymásba metsző kialakítását. A nonfiguratív képalkotás segítségével, szeretném az embereket elgondolkodtatni és felrázni a mindennapok megszokásának formavilágából. Változatos témákat keresek, mivel az az elv vezérel, hogy megmutassam a világot úgy, ahogy én megélem és átérzem. Munkatempómhoz és az elképzeléseim megvalósításához leginkább akrillt használok farostlapon, amely képes leképezni a gondolat-születés pillanatának gyors megragadását. „Mindenevő” vagyok ezért a festészet mellett fa, műanyag, fém és virágok felhasználásával készítek szobrokat, installációkat. Számos helyen volt már kiállításom, mind festményekből, mind szobrokból és installációkból.